Mamine recepty - Na “návšteve” u Michaela Strassera

Napísala: Vera, 27. január 2019, nedeľa
3 min. (632 slov)

Pri mojich potulkách po Facebooku som natrafila na veľmi inšpiratívnu stránku - Mamine recepty. Jej názov vo mne evokuje tie najkrajšie spomienky na všetky dobroty mojej maminy a babky. Vôňu vanilky, škorice, rozmarínu, “lásky” či iných ingrediencií, ktoré vyvolávajú tie najkrajšie spomienky na všetky koláčiky a jedlá. Keďže mi nedalo nepodeliť sa o môj objav, rozhodla som sa osloviť Michaela , trochu ho vyspovedať a umožniť vám tak nahliadnuť do jeho kuchyne. Okrem toho že “stojí” za stránkou Mamine recepty, môžete jeho jedlá ochutnať “U Kubistu” v Bratislave na Grösslingovej ulici.


Michael, prezradíš mi niečo o sebe, o “maminých receptoch” a tvojich kuchárskych začiatkoch?

Už veľa rokov hrám na bubny a vďaka tomu spoznávam nových ľudí z rôznych oblastí. Tak som sa spoznal aj s kolegami z tv JOJ. Každý týždeň vo štvrtok som pre nich varil indické jedlo a bavili sme sa o jedle, receptoch a dobrých reštauráciách. Niekedy v máji roku 2018 mi dali ponuku, aby som v spolupráci s nimi a s tv show “Moja mama varí lepšie, ako tvoja” urobil web o varení, ktorý bude modernejší a bude mať všelijaké vylepšenia (nákupný zoznam, hodnotenie receptov, školu varenia, videá, prerátavanie surovín atď). Ponuku som s radosťou prijal a aktuálne ma práca na stránke a fb fanpage mimoriadne baví. Okrem varenia samotného je to moja najmilšia činnosť. K vareniu som sa dostal v 12 rokoch, keď sme sa s najlepším kamarátom Robom zastavili po škole u mňa, s cieľom niečo navariť. Skúšali sme rôzne placky, neskôr aj dezerty z maminej starej knihy a náš ďalší kamarát bol “tester” vždy pozeral telku, kým sme varili a potom degustoval. 🙂 Môj otec je ale profesionálny kuchár, takže k vareniu som mal blízko od narodenia.


Michal Strasser

Kde resp. v čom nachádzaš inšpiráciu? Podelíš sa o “pikošku” z kuchyne?

Mne osobne sa veľmi páči akékoľvek remeslo či kumšt, vidieť peknú profi kuchyňu s nerezovými stolmi ma okamžite až magicky priťahuje a chce sa mi hneď niečo uvariť. Veľmi rád sa učím, čítam si nové recepty, pozerám nekonečné kvantum videí s výnimočnými kuchármi, ich prístup a to ako inovujú svet gastronómie je asi celkovo najväčšia moja inšpirácia. Som veľmi vďačný, že ma vzal pod svoje krídla Peťo Janičina, skvelý manažér, šéfkuchár a technológ, od ktorého sa učím oveľa viac, ako len variť. Rád používam všetky možné suroviny, snažím sa vždy nájsť nové možnosti ako ich správne spájať. Pikošiek z kuchyne je viac, ale väčšina sa nedá zverejniť 🙂. S kolegom Tomášom celé doobedie počúvame výhradne klasickú hudbu a tak z okienka modernej kuchyne počuť hlasného Mozarta, Vivaldiho, či Šostakoviča.


Aké sú tvoje obľúbené suroviny?

Čo sa týka surovín, tak som na syry, smotany a omáčky... Keď je omáčka dobrá, netreba mi ani mäso.

Michal Strasser - jedlo


Keby si mohol variť s iným šéfkuchárom, koho by si si vybral?

Heston Blumenthal, Grant Crilly, René Redzeppi... je ich veľa, no chcel by som si to vyskúšať napríklad aj u Jarda Žídeka. Keď sme so Celeste točili jej rodinný recept (nájdete ho na stránke maminerecepty.sk ako “Gorme Šabzi”) tak sme to točili uňho v kuchyni a zoznámili sme sa.


Blíži sa Valentín, hovorí sa že láska ide cez žalúdok, aký recept by si na túto príležitosť odporúčal?

K Valentínu, to vidím tak, že pokiaľ ste na rande s niekým koho milujete, pozerajte mu do očí, užívajte si tú chvíľu a je jedno čo budete pri tom jesť . Ale čo sa týka receptu na Valentína, odporúčam jahodové Rizoto. Je to klasické, talianske, krémové rizoto s parmezánom, maslom, vínom, vývarom aj šalotkou a do konca sa aj solí, len hlavnú úlohu arómy hrajú jahody. Na vrchu sa zdobí 1/4 jahôd a dobrým balsamicovým sirupom. Je to nádherné ružové jedlo, krasne voní, pôsobí luxusne a afrodiziakálne.


Ak by ste mali chuť na ďalšie recepty od Michaela, nájdete ich tu: maminerecepty.joj.sk alebo na FB fanpage

Gastronomik © 2020