V60 - Alternatívne spôsoby prípravy kávy - časť 1
Napísala: Vera, 25. november 2019, pondelok1 min. (200 slov)
V nádväznosti na článok z pražiarne, by som vám chcela priblížiť pár ďalších, možno nie pre každého známych spôsobov, ako si pripraviť lahodnú šálku kávy. Prejdeme si prípravu cez V60, Chemex, French press, Aero press a Vacuum pot ako aj prípravu v Moka kávovare a v Džezve.
Ako prvý alternatívny spôsob prípravy si priblížime tzv. V60.
V60 (Hario)
Hario - je akýsi "lievik", ktorý môže byť keramický, sklenený alebo kovový. Okrem "Hario" lievika a kanvičky či šálky je potrebné pripraviť si filter, namletú kávičku (odporúčané je jej stredné namletie - nie príliš hrubé ani naopak príliš jemné) podľa vašej chuti, horúcu vodu (93-95 stupňovú). Príprava cez V60 je určite aj vizuálnym zážitkom. Dôležité je filter pred pridaním kávy opláchnuť vo V60 jemne horúcou vodou aby priľnul k okrajom. Namletie kávy ovplyvňuje samotnú filtráciu, pri ideálnom namletí by sa káva mala cez Hario prefiltrovať do cca 3 minút. Zalievanie by nemalo trvať dlhšie ako 1,5 minúty. Tak isto je dôležité rovnomerne "rozprestrieť" kávu vo filtri do rovnej plochy. Čas zalievania a filtrácie sa mení v závislosti od počtu pripravovaných káv a káva sa zalieva krúživým pohybom v smere drážok V60. :) Pre lepšiu predstavu pridávam aj mini video z YouTube: